Please enable Javascript to experience full features of this website.

Personalia

Neem alles wat ik bezit, maar laat mij mijn camera's!

Jan MollZover gaat mijn passie voor de fotografie. Bijna altijd heb ik wel een camera bij me om iets vast te leggen. Maakt niet uit wat voor onderwerp dat is. Op mijn website kunt u zien wat ik doe. Gelukkig ben ik veelzijdig en beperk mij niet alleen tot één onderwerp in de fotografie. Dankzij de digitale fotografie kun je lekker veel snapshots maken. Niet mooi, weg ermee. De laatste tijd heeft de zwart wit fotografie weer veel mijn belangstelling. Dat komt omdat ik ver in de vorige eeuw ook een doka heb gehad en zelf mijn zwart wit foto's ontwikkelde. Foto's hebben een blijvende herinnering met een emotionele waarde. De emotie probeer ik zoveel mogelijk in mijn foto's vast te leggen. Fotografie is spelen met licht en het lijnenspel in het beeldopbouw. Zo ook de scherpte. Een onscherpe foto is ook prachtig net zo als de beweging in de foto. Met sommige onderwerpen kun je daar heel ver in gaan. Er zijn genoeg onderwerpen om op de foto te zetten. Daar ben ik voorlopig nog niet mee klaar. Fotografie is 99 procent zien en 1 procent bediening van de camera. Zeg ik altijd maar als ik weer de bekende vragen krijg. Ik wil wel steeds betere foto's maken. Daarom investeer ik ook in goede Nikon apparatuur. Nikon is mijn merk. Ik werk daar erg prettig mee. Nikon heeft mij ook nooit in de steek gelaten. I AM: een Nikon freak.

Apparatuur


Top

Spyder3Elite monitorkalibratie

Een erg belangrijk onderdeel in de fotografie is dat je lcd monitor van de pc en je laptop op de juiste manier is ingesteld om de foto goed te kunnen beoordelen. Zo weet je zeker dat je de foto goed kunt krijgen in je photoshop. Maar kaliberen is ingewikkeld en duur. Nu is er de Spyder3Elite die een normale prijs heeft en zeer gemakkelijk je monitor afstelt. De spyder word in een vlak op het beeldscherm gezet. De software doet de rest. Alle kleuren en grijs/zwart tinten worden opgemeten in het geheugen opgeslagen. Waarom is kalibreren belangrijk? Elke lcd monitor word commercieel afgesteld, zodat die goed opvalt tussen al die andere beeldschermen. Dat gebeurt dus ook met uw tv. Er moet immers verkocht worden nietwaar? Alle kleuren worden warmer afgesteld waardoor alles er op het eerste gezicht mooier uit ziet. Als de Spyder3Elite zijn werk heeft gedaan dan zie je pas het verschil. Ik moest eerst even wennen, maar dan valt je op hoe mooi gedetailleerd de zwart en grijs tinten zijn. Er is gewoon veel meer informatie in de foto te zien. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en adviseer u dan ook om het te gaan doen. Kaliberen moet je toch om de paar maanden weer doen dus is de prijs gerechtvaardigd. Dit product is dus een dikke aanrader van mij.

Nikon Capture NX2

Digitale foto's moet bewerkt worden door een photoshop programma. Daarvoor gebruik ik de Nikon Capture NX 2. Met deze photoshop kan ik erg goed mee werken en het noodzakelijke doen om de foto af te krijgen zoals ik het wil. Ik maak foto's in de hoogste resolutie. Dat heet bij Nikon NEF en bij de overige merken RAW. Dit is gewoon de beste kwaliteit en je houd een negatief zoals in de oude vertrouwde analoge tijdperk. Zo kan ik altijd weer terug vallen op de gemaakte foto en weer opnieuw bewerken als ik dat nodig vind. Want de techniek staat niet stil, de photoshop word ook steeds beter en gemakkelijker om er mee te werken. Alleen zijn NEF bestanden groot, 15 mb of zelfs nog meer. Daar moet je pc wel op voorbereid zijn. Dus is werken met een zware snelle pc noodzakelijk om vast lopers te voorkomen. De foto moet vanaf het begin al goed zijn. Zo hoef je ook niet echt veel met de photoshop te doen. Alleen het noodzakelijke. Meer doe ik ook niet. Alles moet zo blijven zoals het er was. Vooral met natuurfoto's enz. Ik doe soms wat meer met portretten en bijzondere onderwerpen waar dat ook kan. Wat u misschien niet weet is, dat ik veel nawerk heb als ik een evenement heb gefotografeerd. Als je bijvoorbeeld 600 NEF foto's moet bekijken en bewerken ben ik soms een dag mee bezig. Dat word wel eens vergeten vind ik. Maar dat is juist de hobby van het digitale fotograferen. Het is gemakkelijk en toch bewerkelijk. Ideaal ten opzichte van het analoge tijdperk. Waar de kosten van het filmpje en foto's vele malen duurder zijn. Tevens is de kan op mislukte shots ook groter dan de digitale camera. Ik zal ook niet meer terug kunnen naar analoog fotograferen.

Top

© Jan Moll Fotografie

Op mijn foto's zit de bekende Copyright wat ook geld voor hobbyfotografen. Dat betekent dat u eerst toestemming aan mij moet vragen voor verder gebruik van mijn foto's op het internet of ander commercieel gebruik. De foto's op mijn website hebben maar 800 pixels en zijn alleen geschikt voor op het internet en niet van de goede kwaliteit als het origineel. Voor meer informatie omtrent een foto kunt u contact met mij opnemen via de mail.

Top